Mitt fotoår. . .

Publicerat: 2010-12-31 / 17:18:52

Hej!

Snart är det dags fär ett nytt år och skriver som jag gjorde förra året. Det känns som att man nyss firade in detta år och nu är det dags igen. Man tror att det inte hänt så mycket på ett år, men när man börjar tänka efter så är det ju en massa som hänt. Både bra och dåliga saker, men sånt är ju livet.

Tänkte skriva lite om det gångna fotoåret i alla fall:

Alla bilder som jag tagit fram tills ca maj 2010 ligger på en krashad hårddisk, så bilder från den tiden kan jag inte visa. Det blev en massa produktbilder, som jag tog i brist på inspiration till andra kort (minns att det var fruktansvärt kallt då och jag tappade suget till foto).

Till våren kom dock fotosuget tillbaka, när alla vackra blommor kom fram ur marken. Jag mins hur jag låg med rumpan i vädret i badhusparken i Östersund och fotade hur länge som helst, folk måste ha trott jag inte var riktigt riktig=P Det var nu jag verkligen försökte lära mig att ta motljusbilder.

Sen
När skolan slutade och jag vart rastlös innan sommarjobbet påbörjades, tog jag och satte in en annons på Blocket. Jag skrev att jag sökte människor och djur för fotografering. Gensvaret var så stort att jag fick tacka nej till vissa, tyvärr.

Här nedanför fotograferade jag Martina som precis tagit studenten och hennes mamma ville föreviga denna stund. Brevid henne ligger min vän Caroline, tog korten på henne inför en tävling hos Emelie Ohlsson, om jag inte mins helt fel.Det var mest personer med djur som hörde av sig, vilket naturligtvis var kul, då jag tycker väldigt mycket om djur. Först ut var lilla Labradortiken Alice som poserade så fint. Nakenhunden Nitro är nog den coolaste hunden jag träffat, det var synd att det var så kallt så vi fick fotografera väldigt fort, för stackarn frös en aning. Sen har vi min vän Lisas hund Balloo, som jag visat upp väldigt flitigt på bloggen och sist men inte minst en liten katt jag stötte på, på Campingen i Östersund.Men den mest intressanta och utmanande kunden jag fick var bandet Mysteria. Liselotte ringde och frågade om jag kunde tänka mig att fotografera omslaget till deras skiva och jag tyckte det lät väldigt spännande, eftersom detta var ett av sakerna jag aldrig någonsin fotograferat och det var både roligt och lärorikt att träffa detta gäng:)Tidigare under vårkanten ringde min kära kompis Cecilia och frågade om inte jag ville fotografera ett bröllop, hennes vän och hennes sambo sen många år tillbaka skulle nämligen gifta sig. Och jag tackade så klart ja:)

Denna dagen var inte bara nervöst för Marie och Mathias, även jag var så nervös mellan varven så jag inte visste vart jag skulle ta vägen, det var tur jag hade Cecilia vid min sida från och till, för att hålla reda på alla grejer (och mig *skratt*).

Efteråt gick mycket tid till att redigera bilder och få dem klara för avsändning till de lyckliga två. De vart väldigt nöjda med bilderna, vilket värmer mitt hjärta än i dag.Sen kom hösten och flytten från stan, jag införskaffade mig en ny kamera Canon eos 5d och kort därefter köpte jag även ett nytt objektiv, en Canon L 24-70. Jag ångrar inte en sekund att jag gjorde det och kameran har använts flitigt under hela hösten.Ja det var lite om mitt fotoår i alla fall, tänkte förut att jag har väll inte fotat så mycket. Men jag hade rätt fel i den saken;)

Får passa på att önska ett Gott nytt år till er alla, vi hörs och syns nästa år. . .


Fotosidan, bildkritik. . .

Publicerat: 2010-12-30 / 19:43:21
God kväll!

Har suttit och kollat lite bilder på fotosidan.se, sidan som jag nämnt tidigare, har inte varit särskillt aktiv där på väldigt länge, men nu kände jag att jag har en del bilder som jag är nöjd över och ville se vad andra fotointresserade tyckte. Man kan säga att smaken är nog som baken och att ge konstruktiv kritik är inte det lättaste. Men har försökt kommentera andras bilder på bästa sätt och fått en del ris och ros på mina egna bilder också.

Jag tycker det är viktigt att som många andra säger, att man inte ska slå på sig själv och trycka ner sig genom att intala sig själv att man är dålig på det man gör och att alla andra är bättre. Självklart kommer det alltid finnas folk som är bättre inom det område som man själv håller på med, men man ska inte slå ner sig av det. Använd det som inspirationskälla istället och tänkt tanken att "en vacker dag kommer jag vara lika bra, eller till och med bättre än dom" och bara köra på.

Men med det sagt så säger jag INTE att man inte ska vara självkritisk och granska t ex sina fotografier, på ett väldigt kritiskt sätt och ta hjälp av andra fotointresserade och/eller proffs som man ge bra konstruktiv kritik på ett sätt som gör att man utvecklas i sitt fotograferande.

Det kan vara väldigt känsligt att få kritik på sina bilder och man kan säkert bli både arg, ledsen och irriterad till en början, men genom att man sätter sig ner och funderar riktigt noga på vad personen som framfört kritiken menar så kan man på ett bättre sätt fundera på om man vill ta till sig kritiken eller om man vill förkasta det och gå vidare.

Det jag i alla fall vill ha sagt är att våga fråga personer utanför din vänskapskrets eller familj om va de tycker, det är till en stor hjälp om kritiken framförs på ett bra sätt:)

Här nedan har jag lagt upp två bilder som jag lagt ut på fotosidan för bedömning, vilket har resulterad i blandade kommentarer:)Motljusbilder

Publicerat: 2010-12-29 / 16:21:27

Actions

Publicerat: 2010-12-29 / 13:48:05Hej!

Idag har jag knåpat lite med så kallade actions. Actions kan man säga är förinställda redigeringar, som man kan tillämpa på sina egna bilder, hur man laddar hem och använder sig utav så kallade actions har tjejen som driver bloggen Thingsyouremember beskrivit i ett videoinlägg här.

De actions som jag använt här ovan kommer från Night-fate och ni hittar samma actions här.

Jag tycker det finns både för och nackdelar med actions, eftersom ibland funkar de skitbra på ens egen bild (som ovan) och ibland blir det bara pannkaka och det blir helt fel. Det som är bra med Night-fates actions är att man ser alla lager i lagerpaletten, så man kan gå in i efterhand och ändra lite i inställningarna för att det ska passa bättre till den egna bilden och sen tycker jag också att actions inspirerar i alla fall mig till att klura ut egna redigeringar till mina bilder så som i den sista exempelbilden.


RUT

Publicerat: 2010-12-28 / 20:54:46La ut en bild på fotosidan på lilla Rut och tänkte lägga ut två andra här på bloggen.


Landskap

Publicerat: 2010-12-28 / 15:42:57
Nova. . .

Publicerat: 2010-12-28 / 12:06:54

Årstidernas charm. . .

Publicerat: 2010-12-27 / 22:00:00Jag försöker verkligen se det postivia i alla årstider, alla månader och i alla väderlek. Men nu efter julafton och allt så kan jag med gott samvete säga att nu vill jag ha våååååååååååår:)
Ja ja, jag veeeet att det är flera månader kvar tills dess och jag kan gott ha vinterjackan på mig ett tag till, men det skadar inte att önska sig;)


De sista underbara solstrålarna i höstas. . .

Publicerat: 2010-12-27 / 14:25:52Vila i frid min lilla prinsessa. . .

Nils och en fin blomma

Publicerat: 2010-12-26 / 19:43:49

TÄVLING PÅ SEB

Publicerat: 2010-12-25 / 19:48:33

Tittade in hos Nevnarien för inte så länge sen och fick syn på att man kan tävla på SEB om en annonskampanj värde 100,000 kr för sin blogg eller sitt företag. Vilket för mig känns som ett kanon tillfälle, då väldigt många med blogg drömmer om att nå ut till en större publik. Bara tanken på att fler skulle finna min blogg och kunna ta del av det jag brinner för gör mig knäsvag och lusten att förbättra bloggen och dess design skulle bli större.  

Man deltar i tävlingen i alla fall genom att man motiverar varför man tycker att SEB:s "Enkla firman" är bra för de som har blogg och/eller eget företag.

Så min motivering lyder:

Jag har gått i tankarna om att starta någonting eget och har gått kurser i eget företagande, men det kan kännas väldigt krångligt och överväldigande emellanåt när man börjar tänka på allt. Men med SEB:s lösning i form av "Enkla firman" känns allting genast mycket lättare och tryggare.

Man kan säga att SEB:s "Enkla firman" är en helheltslösning för personer som har eller är på väg att starta eget företag, med allt från företagskonto med bankgiro, till betalservice på internet. Genom "Enkla firman" kan man ha koll på både sina egna och firmans pengar på ett och samma ställe, vilket underlättar en egen företagares stressiga vardag, då man kan sätta sig vid vilken dator som helst och betala t ex leverantörsräkningar eller hyran på sin privata bostad, snabbt och enkelt. 

Men det jag fastnade mest för i SEB:s "Enkla firman" var möjligheten till personlig rådgivning dygnet runt. Att som småföretagare känna att man har kunniga personer att vända sig till med både små och stora problem gällande sitt företag, är guld värt tycker jag, då man lätt kan känna sig rätt liten i den stora världen.För att själv vara med i tävlingen gå in HÄR.


Vackra vinter landskap

Publicerat: 2010-12-25 / 16:29:11


Einar och Snusen

Publicerat: 2010-12-25 / 11:51:56Så här på juldagen till ära så tänkte jag lägga ut lite bilder på Einar och Snus från i höstas. Tycker om den sista bilden, för jag minns hur nyfiken hon var på vad vi gjorde där ute på åkern med den där "sabla hunden" som hon var bra misstänksam emot *skratt*


God jul:)

Publicerat: 2010-12-24 / 14:54:24


Ett litet samtal jag och en av mina syskon hade så här på julafton:

Jag: Kan vi inte leka tystaleken en liten stund?

Anna: Nä.

Jag
: Kan vi inte köra med små bokstäver i alla fall?

Anna
: Nä, på julafton får man prata.

Jag: Jaså? Har du julafton året runt eller?

Alla som känner mig vet att jag emellanåt tycker om tystnaden. . .Nä skämt o sidå, trevlig jul på er alla. Nu ska vi käka lite julmat. . .


Räven. . .

Publicerat: 2010-12-23 / 16:01:30Nu kommer bilderna på räven som jag tog med min systemkamera. Det var på den näst sista bilden som han strax efter att kortet togs, som han tröck in nosen i kameran, för att inspektera vad det var jag hade för någonting.


Julebyn är uppe. . .

Publicerat: 2010-12-23 / 11:47:48

 


Nils den långhåriga katten

Publicerat: 2010-12-22 / 21:27:12


Tänkte avsluta kvällen med Mimmis katt Nils:)

Julklappar och julpynt.

Publicerat: 2010-12-22 / 16:33:14

Hej!

Idag har jag julpyntat hos mamma och pappa och slagit in lite julklappar. Som ni ser så har jag inte använt någon julklappspapper, dels tycker jag det är så onödigt att använda dyr julklappspapper som man ändå river upp och slänger på julafton och sen kan jag tycka att mitt gamla notpapper och tidningspapper funkar kanon;) Vill man vara extra fin, så kan man ju använda kultursidorna från DN att slå in med, men syster fick nöja sig med serie delen från finska Ilta Sanomat.


Stövarn

Publicerat: 2010-12-21 / 21:32:04

Det blev tyvärr ingen hare för honom denna dag:(

Hur jag redigerar mina bilder

Publicerat: 2010-12-21 / 20:29:14
Jag lovade att visa hur jag redigerar mina bilder. Och det ser olika ut beroende på vilken bild jag redigerar. Men jag ska försöka förklara lite allmänt om hur jag går tillväga. Jag fotar först och främst alltid i RAW-format. RAW-formatet kan man säga är ett digitalt negativ som du kan redigera mycket hårdare i datorn än t ex JPEG-formatet. I photoshop finns det ett plug-in program som man redigerar RAW-bilderna i och nedanför ser ni hur det ser ut när man öppnar en oredigerad bild direkt ur kameran i Camera RAW som plug-in programmet heter.1.Först börjar jag att aktivera varningen för utfrätta högdragar i högra hörnet (visas med rött i bilden)och underexponerade skuggor i vänstra hörnet (visas som blått i bilden). Med hjälp av
dessa två kan man se till så att man inte klipper högdragarna eller underexponerar de mörka delarna i bilden under tiden då man redigerar den.

2.Sedan valde jag att justera vitbalansen med reglaget för temperatur. Jag tyckte bilden var en aning för varm (gul) så jag drog reglaget åt vänster (åt det blåa hållet).

3.Exponeringen tyckte jag vart rätt bra redan i kameran, så jag lät reglaget för exponeringen vara som den var och gick ner direkt till reglaget för återställning för att rädda en del av de utfrätta högdragarna (visas i rött på bilden), då man med denna reglage kan rädda dessa (om de inte är allt för utfrätta), utan att påverka de mörka delarna.

4.Sedan valde jag att dra lite i reglaget för fyllnadsljus, för att ljusa upp mörka partier i bilden. Med denna reglade kan man alltså rädda partier i bilden som är alltför mörka/underexponerade, utan att påverka högdragarna.

5.Sedan drog jag en del i reglaget för svärta som skapar lite mer "umf" i bilden, ha ha kan inte riktigt förklara med egna ord, så jag föreslår att ni testar själva och ser vad som händer;)

6.Sedan drog jag lite i reglaget för klarhet för att "skärpa" upp bilden en aning och drog ner reglaget för lyster för att ta bort lite till av den gula tonen. 

Sedan när jag var klar så tryckte jag på knappen för "öppna bild" för att komma in i photoshop och där lag jag även på en bokehtextur som jag själv skapat.Har ni frågor, eller inte förstår vad jag menar så tveka inte att fråga:) Jag hjälper gärna till om jag bara kan.


Besöksrekord

Publicerat: 2010-12-21 / 09:31:36

God morgon!

Vart glad då jag såg statistiken i morse:) Fick en så kallad besökarrekord idag *skratt*


(En höstkväll för några månader sedan)

Ikväll tänkte jag visa lite hur jag redigerar mina bilder:) Som en liten julklapp för dem som är intresserade.


Canon 5d=min älskling=P

Publicerat: 2010-12-20 / 17:39:38
Hej igen!

Gud vad jag älskar min systemkamera, kom och tänka på det eftersom man fotograferat bilder till bloggen med en kompaktkamera i några månader nu:) Det är ju lite skillnad=P

Här ser ni Lova och Einar:


En ny kategori i bloggen

Publicerat: 2010-12-20 / 11:40:03

Hej!

Nu är man framme, tåget blev sammanlagt två timmar försenad för de som är intresserade;) 

Har alltid tyckt att det varit svårt att fotografera landskap och tyckt att jag inte riktigt fått till dem på ett sätt som gör bilden intressant, men dessa två är jag riktigt nöjd med faktiskt. Det är två bilder från Rossön en solig men kall frost morgon.

Jag vart så nöjd med dessa så jag gjorde en ny kategori som jag döpte till "foto-landskap" och förhoppningsvis blir det fler bilder under den kategorin framöver;)


Rut den grymma och ett tåg som är försenad

Publicerat: 2010-12-19 / 20:48:45


Hej kära bloggen, jag sitter på tågstationen och väntar på tåget upp till mamma och pappa. Problemet är bara att den är en hel timme försenad (än så länge). Är så fruktansvärt trött och om det inte var nog med det så är stationshuset vandaliserad igen. Det är ju tur att den i alla fall var öppen när jag kom, så man slipper stå ute i kylan.

Men nog med gnäll nu. Under helgen har jag lyckats redigera en hel del bilder, så jag kan blogga uppifrån norr. Och jag tänkte börja med att bjuda på bilder på lilla Rut som jag lovade för någon vecka sen.


Lova

Publicerat: 2010-12-18 / 13:49:58

Hej!

Mycket djurbilder på bloggen på sistone, men jag gillar djur. Det är en utmaning att fotografera dessa små krabater, då de inte alltid vill som jag själv vill. Man måste vara med när det händer helt enkelt.

Här nedanför har ni lilla Lova:


Sommarbilder

Publicerat: 2010-12-16 / 00:47:40

God kväll!

Har gått igenom lite gamla mappar på min hårddisk och hittade alldeles underbara sommarbilder från sommaren som var. Jag veeeet att det snart är jul och man skulle ha behövt slänga upp bilder på pepparkakor, lussebullar, nötter och glögg, meeeeen det får bli någon annan dag. Trots att jag kan se det fina med vinter, kyla och snö. Så börjar det bli lesamt med 20-30 minus i flera veckor, så man måste elda 24 h om dygnet för att kunna ha någorlunda varmt och man måste pyllsa på sig trettioelva klädesplagg för att hinna ut i ljuset innan klockan tre, för efter det så är det så mörkt så man inte ser ens sin egna hand framför sig.
Holger en Devon Rex

Publicerat: 2010-12-15 / 21:07:09


Jag hittade ytterligare två bilder som jag faktiskt inte tror jag visat tidigare. Det är lilla Holger som jag fotograferade förra våren om jag inte minns helt fel:)

Lillen den stora. . .

Publicerat: 2010-12-13 / 22:19:00Två bilder som jag inte visat, men som jag haft på hårddisken i flera månader. Visst är han bra söt han också:)


Mysteria och min bild i LT

Publicerat: 2010-12-11 / 16:00:44
Här om dagen ringde Liselotte från Mysteria till mig och undrade om de fick använda bilden som jag tog på dem i Länstidningen och glad vart jag och sa så klart att det gick så bra så. Var och köpte tidningen idag och ovan ser ni bilden och delar av artikeln (som inte är av bästa kvalité).

De kommer i alla fall förhoppningsvis släppa en skiva innan nästa sommar och den kommer att heta "Welcome to me". Som jag tidigare nämnt så tycker jag deras två låtar som jag lyssnat på, på deras hemsida är kanon. Hemsidan hittar ni här.


Mina systrar

Publicerat: 2010-12-09 / 19:09:57Mina syskon tidigare i höst:) Detta var också strax innan de upptäckte en padda som låg i vattnet under dem, ha ha dom är sjukligt rädda för dom=P

Ett riktigt måndagsexemplar. . .

Publicerat: 2010-12-06 / 23:43:46

Hej!

Idag har man varit bra tankspridd. Kom på mig själv att jag letade efter min mössa i kylskåpet och kort därefter stod jag utanför Ica och tryckte febrilt på lås upp knappen på nyckeln och försökte få upp bildörrarna, problemet var bara att jag stod breve fel bil.

Nu är jag till och med så tankspridd att jag lägger ut bilder på höstsvampar mitt i vintern:Nädå, så illa är det väll inte, ha d bara inge annat att visa upp. . .


Omgjorda porträttbilder

Publicerat: 2010-12-05 / 23:42:41Gjorde om två porträttbilder som jag hade liggandes på hårdisken.


Fotografi över den vackra himlen. . .

Publicerat: 2010-12-02 / 15:41:22Idag var jag på långpromenad med hunden och medans han hade fullt upp med att gräva upp diverse äckliga saker ur snön, så passade jag på att ta kort på den underbart vacka himlen. Nog för att jag vet att denna fina rosa färg uppkommer av alla föroreningar i luften och det är ju mindre vackert.
Vinter, kyla och bus. . .

Publicerat: 2010-12-01 / 16:08:10


Termometern står stadigt under -15 och har gjort det sen jag kan minnas. Mitt bästa (och enda) köp i Sundsvall var en vinterjacka. Den behövdes verkligen, då jag bara haft en tunn skaljacka på mig tidigare i år. Einar tycker dock att man kan leka i snön oavsett väder och vind, så vi har lekt så mycket ute i snön, så nu ligger han avslagen på golvet och snarkar:)